Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden en een betere ander.

vergeving

Wat is vergeving?

Verrassend is vergeven  een innerlijk proces, waarbij de ander niet nodig is. En dat is vaak een hele opluchting. Vergeven is ontschuldigen, en daarmee jezelf bevrijden.

Het verhaal van Jane

“ik ben nog steeds boos op mijn ex-man! Ik denk er nog vaak aan hoe hij probeerde alles te bepalen en totaal geen rekening met mij of de kinderen hield.

Jane kwam voor coaching. Ze zag haar ex-man elk weekend. De noodzaak hem te spreken over de kinderen bleef bestaan en haar boosheid ook. Ze voelde verwarring: enerzijds voelde het wel lekker om zo boos op hem te zijn, het gaf haar een gevoel van kracht, macht, het erboven kunnen staan.
Aan de andere kant had zij ook veel last haar boosheid. Ze piekerde over het feit dat hij toch ook de vader was en dat ze niet respectvol over hem kon praten, zoals ze haar kinderen wel wilde voorleven.

Ze piekerde ook over het feit dat ze zichzelf zo lang had weggecijferd en dat dat stom van haar was en een deel van haar leven had ‘verpest’.

Hoe zou haar leven eruit zien zonder deze boosheid  en met respect voor haar ex en voor zichzelf ? De voorstelling al gaf haar ruimte en het verlangen om echt opnieuw te beginnen, maar het opgeven van haar boosheid maakte haar ook bang. Bang dat ze hem daarmee de ruimte zou geven om ‘het weer te doen’, bang om niet meer scherp en op haar hoede te zijn, bang om opnieuw afgewezen te worden.

Het vergevingsproces

Als je eenmaal beseft dat het niet over de ander gaat, maar over onszelf, dan ontstaat de bereidheid om niet langer te lijden. We gaan dan van het gekwetste, beschuldigende IK, naar de genezende liefde en zelfbevrijding. Het proces van vergeving kan in 4 stappen worden weergegeven:

  1. De bereidheid om te vergeven vanuit het idee van welgemeende zelfliefde
  2. Een lijst van alle grieven en pijn opschrijven
  3. Elke grief wordt omgezet in een positief geformuleerde zin: Ik had liever gehad dat jij….., maar dat was niet zo. Dus laat ik deze verwachting over jou los.
  4. Uitademen en de energie van de grief uit het systeem laten gaan

Samengevat: ik ontsla jou van de verplichting aan mijn verwachtingen te voldoen, daarmee bevrijd ik mezelf van jou.

Zelfvergeving

Wanneer je jezelf om de oren slaat met oordelen en je je schuldig voelt, ben je boos op jezelf. Het vergevingsproces verloopt op dezelfde manier. Ditmaal gaat het om het loslaten van verwachtingen richting jezelf. Dus: ik ontsla mezelf van het feit dat ik in het verleden niet kon leven naar de waarden die ik nu heb.

Dan ontstaat er weer ruimte voor zelfrespect en levensvreugde

Hoe het verder ging met Jane

Als coach van Jane is het voor mij essentieel dat ik op geen enkele manier een oordeel heb over wat ze naar voren brengt.  Alles mag er zijn en is menselijk.

Nadat we de stappen hadden doorlopen (zowel richting haar ex als richting haarzelf) voelde Jane de kracht weer in zichzelf terug komen. “Het voelt als een wonder!”, het is alsof de boosheid is losgekomen, getransformeerd en weggevloeid.

Vanaf die tijd heeft ze in het contact met haar ex vanuit respect voor zichzelf en hem kunnen spreken. Met een heleboel mooie gevolgen: haar ex heeft zich langzaamaan meer geopend en luistert nu ook naar haar, haar kinderen zijn veel meer ontspannen en durven weer over hun belevenissen met papa te delen met Jane. Door deze ontwikkelingen voelt Jane weer zelfrespect en kijkt ze vol vertrouwen naar de toekomst.

 

Inspiratie: Het boek van vergeving; Willem Glaudemans (2013)