Medewerkers in beweging

ZKM als innovatieve oplossing voor mobiliteit

Margreet F. Poulie en Peter Zomer

verslag van winnend project van prijsvraag CAICTi 2008

Kijk eens om u heen in uw organisatie of netwerk. U ziet allerlei mensen van verschillende pluimage, ieder met eigen talenten en gebreken. U zult hen meestal beleven als functionaris met een rol die past bij hun functie, en op grond daarvan verwachtingen hebben over wat zij moeten doen en nalaten. Pas als u hen beter kent, zult u de mens achter de functionaris zien. Een mens met een eigen levensgeschiedenis; een persoon met een individuele complexiteit.

Managers die hun medewerkers beoordelen kijken vaak naar hen als functionaris met taken en resultaten, en medewerkers kijken naar hun managers als functionaris, die hen zal beoordelen. Ze beoordelen elkaar niet ook als ‘mens’. De aanname lijkt te zijn dat als je werkt het werken snel moet gaan, en je verdiepen in de complexiteit van een ander kost tijd. En waarom zou je zoveel tijd aan onpraktische dingen besteden?

Het grote probleem van het elkaar beoordelen als functionaris is dat een beoordeling van een functionaris meestal te weinig recht doet aan talenten en potentie achter.

De casus voor dit artikel gaat over Daan

 

Download hier het hele artikel